1) Først begynner du å lage deg et budsjett. Et budsjett er en oppstilling av hva du forventer å få av inntekter og kostnader i kommende periode. Det kan være greit å periodisere dette til en måned, for å se om du klarer å holde deg til dette. Budsjettet kan inneholde forskjellige poster for å lettere se hvor pengene går. Du fører så opp et anslag på inntekter og kostnader, forhåpentligvis ender du opp med en positiv sum.
1.1 Et eksempel på et budsjettoppsett |
2) Neste steg blir så å føre et regnskap over hva du faktisk tjener og hva du faktisk bruker på de forskjellige postene i løpet av en periode. Her er det mest fornuftig å tenke over forbruket i løpet av måneden. Dersom man kjøper en 10 kg pose med ris kan denne kostnaden fordeles ut over flere måneder, med mindre man har et sinnsykt forbruk av ris. Du skjønner tankegangen, men ikke gjør det så komplisert at du ikke gidder å følge det opp.
3) Etter endt periode kan du sammenligne budsjettet mot regnskapet og se om målene du satte deg var realistiske. Dersom månedens resultat er annerledes enn du håpet kan du justere budsjettet deretter, slik at neste måned blir mer riktig.
Personlig synes jeg dette er en veldig grei måte å holde styr på pengene. Man bruker faktisk mindre penger når man vet at man må loggføre det senere, det funker iallefall for meg. Men det kan være litt skummelt å ha en diverse-konto, for da kan man lure seg selv med å snike inn ting man ikke trenger eller hadde planlagt å kjøpe. Lykke til!
- Lolan
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar